Ez a szakágazat az elsődlegesen étkeztetési vendéglátóipari szolgáltatások nyújtását foglalja magába. A fogyasztók kiszolgálása történhet pl. hagyományos éttermekben, önkiszolgáló vagy elvitelre készített ételt is kínáló éttermekben; ülőhely biztosításával vagy ülőhely biztosítása nélkül; állandó vagy ideiglenes létesítményekben.
Ebbe a szakágazatba a következő vendéglátóhelyek tevékenységei tartoznak:
- az éttermek
- a kávézók
- a gyorséttermek
- az olyan vendéglátóhelyek, ahol elvitelre is készítenek ételt
Ebbe a szakágazatba tartozik még:
- az éttermek üzemeltetése közlekedési eszközökön és közlekedési szolgáltatáshoz kapcsolódó létesítményekben, ha azokat a szállítási szolgáltatóhoz nem tartozó különálló szolgáltató egységek üzemeltetik
- az éttermek üzemeltetése szállodában, ha azokat a szálloda részét nem képező különálló egységek üzemeltetik
- az elvitelre készített ételt kínáló éttermek üzemeltetése szupermarketben, ha azokat a szupermarkethez nem tartozó különálló egységek üzemeltetik.
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- az élelmiszer kiskereskedelmi értékesítése automatákon keresztül, lásd:
47.2
- a vasúti étkezőkocsik üzemeltetése a vasúttársaságok integrált tevékenységeként, lásd:
49.11
- a mozgó vendéglátás, lásd:
56.12
- a rendezvényi étkeztetés, lásd:
56.21
- a vendéglátóhelyek koncessziós üzemeltetése, lásd:
56.22
- a szerződéses ételszolgáltatás pl. közlekedési vállalatok számára, lásd:
56.22
- a teaházak tevékenysége, lásd:
56.30
Nem ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés: - az étel házhozszállítása díjazásért vagy megbízásos alapon, lásd:
53.20